Kanadská kuchyně je kombinací zejména francouzské, americké a britské, ale také pokrmy původních obyvatel Kanady a přistěhovalců z různých koutů světa. Kanaďani mají také rádi sladké, což se odráží v bohaté škále dezertů a zákusků. Máme pro vás pár tipů na v Kanadě oblíbené dezerty.
Rice krispies
Rice krispies (někdy také rice krispie treats, rice buns nebo marshmallow squares) je nepečený a v Kanadě velmi oblíbený dezert tvořený z rýžových cereálií, másla a rozpuštěných bonbónu marshmallow.
Ingredience:
- 3 lžíce másla
- 1 balení marshmallow
- 6 šálků rýžových cereálií typu rice krispies
- ¾ lžičky vanilkového extraktu
Ve velkém hrnci na mírném ohni rozpusťte máslo. Přidejte marshmallows a míchejte, dokud se bonbony úplně nerozpustí. Ve druhém kroku přidejte cereálie a vanilku a hmotu míchejte, dokud se vše dobře nespojí.
Pomocí špachtle rovnoměrně vtlačte směs do vymazané formy (Kanaďani nejčastěji používají formy o rozměrech cca 13 x 9 x 2 palců). Nechte alespoň hodinu vychladnout a poté rozkrájejte na kostky.
Video návody najdete například na YouTube.
Yogurt muffins
Podobně jako v ČR patří ke kávě nebo čaji bábovka, Kanaďani si rádi upečou nebo koupí muffiny. Mezi oblíbené patří borůvkové, čokoládové nebo také jogurtové.
Ingredience:
- 2 bílé jogurty
- 1 prášek do pečiva
- 300 g polohrubé mouky
- 1 vanilkový cukr
- 3 lžíce oleje
- 150 g cukru
- 3 lžíce strouhané čokolády (kousků čokolády)
- 3 vejce
V míse smíchejte mouku s cukrem a práškem do pečiva. Připravte si formu na muffiny, vymažte máslem a případně vysypte moukou nebo vyložte papírovými košíčky. V druhé míse vyšlehejte jogurt s vejci a olejem. Poté do této mísy přidejte promíchané suché přísady. Podle chuti můžete do muffinů přidat hoblinky čokolády, borůvky nebo třeba kokos. Promíchané těsto naplňte do formy nebo košíčků, poté dejte do předehřáté trouby na 180 °C a pečte zhruba 25 minut. Abyste poznali, jestli jsou muffiny dobře upečené, zkuste do nich píchnout špejlí. Hotové muffiny poznáte podle toho, že se na ni těsto nelepí.
Horká čokoláda s marshmallow
Horkou čokoládu zná každý, v anglicky mluvících zemích si do ní jako bonus přidávají bonbony marshmallows. Už jste někdy vyzkoušeli?
Ingredience:
- 70 g mléčné čokolády na vaření
- 70 g hořké čokolády (na vaření)
- 150 ml smetany ke šlehání
- 150 ml mléka
- 0,5 lžičky vanilkového extraktu
- 1,5 lžičky skořice (případně kardamom)
- hrst mini marshmallow (cca 30 g)
V hrnci svařte krátce mléko, smetanu, cukr, vanilkový extrakt a skořici. V jiném hrnci si ve vodní lázni rozpusťte nalámanou čokoládu. Do rozpuštěné čokolády postupně vmíchávejte svařené ingredience. Horkou čokoládu můžete posypat marshmallows… a pokud máte rádi opravdu sladké, můžete navrch ozdobit šlehačkou.
Egg nog
Eggnog, někdy také nazývaný „milk punch“, je oblíbeným vánočním nápojem v Kanadě, ale také Velké Británii i USA. Podobá našemu vaječnému likéru, ale lze připravit i nealkoholická verze. Jedná se o chlazený, slazený nápoj na bázi mléka. Tradičně se vyrábí z mléka, smetany, cukru, žloutků a šlehaných bílků (odtud pramení název). Klíčovou složkou je často destilát, jako je brandy, rum, whisky nebo bourbon.
Recept na Eggnog
- plnotučné mléko 300 ml
- smetana na vaření 200 ml
- muškátový oříšek (špetka)
- žloutek 4 ks
- třtinový cukr 120g
- (Na alko verzi – 150 ml whisky, bourbon nebo hnědý rum)
- lze přidat skořici, vanilku, javorový sirup
Eggnog připravíme nejprve tím, že si v hrnci zahřejeme mléko, smetanu a třtinový cukr.
V rendlíku ušleháme žloutky s cukrem, přilijeme ohřáté mléko a za stálého míchání zahříváme do zhoustnutí. Přidáme muškátový oříšek případně skořici. Popřípadě, že chceme alkoholickou verzi, přidáme alkohol. Směs by ale neměla přijít do varu.
Hotový eggnog buď přelijte do lahve a nechte vychladit, nebo můžete podávat u teplý. Někdo si ho rád ozdobí ještě šlehačkou a navrch posype skořicí.
Kanadská kuchyně
Mrkněte i na další tipy, co ochutnat z kanadské kuchyně – od Ceasar koktejlu, přes poutine až k nanaimo řezům.
Máte svůj oblíbený kanadský recept, o který byste se chtěli podělit i s ostatními cestovateli? Dejte nám vědět.